Wednesday, December 7, 2011

ada masa lagi

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

ada masa lagi 4 bulan sebelum majlis. harap dilapangkan waktu untuk memastikan semuanya berjalan lancar.

cuti umum lepas meluangkan waktu untuk membeli barang-barang hantaran. mungkin ada yang rasa masih terlalu awal. tapi mengejarkan Year End Sale yang hanya datang hujung tahun gagahkan juga diri walaupun sedar Isnin ada kelas jam 9 pagi ..sungguh hebat.. syabas Iza! 

 syabas-syabas pun ada banyak lagi perlu di buat...masih merancang cenderahati untuk teman-teman ..aduh pening!
Insya Allah....

Thursday, November 17, 2011

Wednesday, November 16, 2011

Tuesday, November 15, 2011

melukis menggunakan Excel

Bismillah..
selamat pagi buat semua.
pagi ni tiba-tiba ada mood melukis menggunakan Ms Excel 2007.
 tak melukis pun sebenarnya..hanya menggunakan  shape sedia ada.
taraaaaaaa... comel juga ya.. ok perasan

Monday, November 14, 2011

study smart vs study hard ?

saya pernah ditanya soalan ini. saya di pihak yang mana: smart or hard? saya pun tak tahu untuk menilai kerana sama ada hard or smart bergantung pada diri anda. ia sangat subjektif.

saya memang bukan orang yang layak membuat entri yang bertajuk tips-tips bijak belajar atau apa sahaja yang berkaitan dengannya. apatah lagi tips khas untuk menduduki peperiksaan di peringkat sekolah.
ya..saya bukannya ulat buku yang duduk depan tv pun masih mata terus fokus pada buku. ya saya bukan jenis itu. saya lah orangnya yang layan drama TVB yang ditayangkan di TV2 tiap-tiap petang.. buat kerja sekolah dan tengok tv. kadang-kadang tu  sampai saya rasa saya hanya tengok tv sambil buat kerja sekolah..diulang sambil-sambil sahaja. kalau dah mata fokus pada tv kerja sekolah apanya?

itulah saya sewaktu sekolah dulu..bila nak dekat SPM kawan-kawan sibuk beli borang matrikulasi. saya memang tak ada plan  nak beli. bila cikgu tanya saya cakap " saya rasa berdasarkan keputusan  trial SPM saya ni memang saya tak layak masuk matriks cikgu". cikgu geleng kepala. saya dah menyerah kalah sebelum berjuang. 

lantas orang seperti sayakah yang patut kamu tanya  tentang tips bijak belajar? 

ke mana saya selepas SPM? 
sambung entri seterusnya...



Friday, November 11, 2011

Aku, dia dan sesuatu 11.11.11

ada apa dengan tarikh? sebenarnya point utama adalah hari ini hari jumaat dan hari ini adalah 11 November 2011. kalau tulis dekat buku latihan sekolah jadi 11.11.11. 
ramai memilih tarikh ini untuk mengabadikan kenangan terindah eceh...


aku? yet it is another working day..and.. its Friday!!!!!!! alhamdulillah...allahuakbar..mahasuci allah yang memberi peluang aku masih lagi bernafas pada hari ini...

 sempat print screen jam dekat desktop ni :P

Tuesday, November 8, 2011

destinasi bulan madu?

erk..rasanya lebih baik tajuk entri ni destinasi percutian dalam wishlist saya kan.
  • tempat sejuk-sejuk - boleh jadi cameron, genting atau bukit tinggi. maaf genting terkeluar dari wishlist tempat sejuk-sejuk saya sebab dah pernah pergi dan tak nak la main roller coaster time bulan madu (isk ngeri).
  • tempat ada laut atau lebih baik private beach - no satu dalam carta tentu la pantai lanjut..sebab dah pernah pergi..cuma susah nak cari tempat makan terutamanya untuk saya yang tekak kampung ni. jauh nak travel to mersing or kuantan semata-mata nak makan nasi. so takkan bulan madu nak bawak bekal ye tak..
  • tempat ada banyak muzium (eh nak bercuti ke nak belajar sejarah?) -  seriously saya suka melaka...dah banyak kali pergi pun rasa nak pergi lagi.. jonker street..muzium-muzium..tapi erm nak menapak dari satu muzium ke satu muzium tu agak payah sikit..ok tak nak.
  • tempat boleh shopping (maaf saya berkaki manusia bukan 'kaki shopping')
  • tempat dikelilingi lautan luas (sudah tentu pulau dikelilingi laut china selatan) -  teringin pulau tioman..tapi selain tengok laut, kat pulau boleh buat apa lagi? takkan nak tengok laut hari-hari..bosan..ok next!
  • tempat yang murah (mesti laa)- above all semua destinasi mesti berpatutan dengan budget anda. tengok la dulu poket sendiri macam mana.. seluk poket.. tanya budget.. eh macam pantun pulak dah...
 
kenapa tak senaraikan destinasi luar negara? laa kan cuti-cuti malaysia..bukan cuti-cuti vietnam etc hahahhaa :P

    Tuesday, November 1, 2011

    tarikh 1 . 11. 11

    ada sapa-sapa nikah hari ni?
    ada sapa-sapa birthday hari ni?
    ada sapa-sapa ...eh..banyak tanya pulak..
    entri istimewa untuk tarikh hari ini 1 11 2011 atau 1/11/11



    kredit gambar :hasil carian di Google

    Thursday, October 27, 2011

    rupa-rupanya masuk berita

    dah jadi kebiasaan waktu bersarapan mesti buka channel 615 tengok oggy and cockroaches (ulang2 pun tak pe sebab best). 
    jadi macam biasa hari ni bila lepas oggy habis tune into tv3 tengok buletin pagi.  tiba-tiba kakak cakap:" eh tengok tu air terjun bekok masuk berita". laaaaa kenapa pulak ni? rupa-rupanya ada kes seorang warga australia mati kena serangan jantung dan 4 orang lagi sesat.

    kesian air terjun bekok, baru je reda kes kencing tikus hari tu..ni kes lain pulak..
    on the way pergi kerja berselisih dengan kereta polis.. at first its normal for me since kadang-kadang pun memang polis luar masuk pagi-pagi. lepas tu another 2 kereta polis pulak passing by. baru teringat: "ni mesti kes kat berita tadi ni". i think my guess was right, coz after that 3 police cars (including 1 jeep) , another 3 'bomba' cars masuk jalan bekok. haih...kes berat ni..bersedialah beli harian metro esok :P
    sepanjang jalan kenangan 10 km nak keluar dari bekok ke simpang jalan utama pun dah nampak ketara kesibukan agensi-agensi kerajaan nak follow up cases. i bet, dekat dalam kawasan air terjun tu mesti lagi sibuk..entah-entah dah jam. tak jadi la kak long nak berangan bawak anak-anak mandi air terjun time cuti sekolah ni..huhu

    Thursday, October 6, 2011

    rasa nak tukar template baru

    ya saya rasa template blog perlu diubah..
    warna ni agak suram.
    mari cari purple! ya warna ungu ! ungu itu hanya untukku
    okey mengarut ...tata

    Thursday, September 29, 2011

    Masa untuk 'perahu wap'

    eh...dah sampai masa untuk menikmati 'perahu wap' hahahaa steamboat la tu..direct translation betul.

    akan pergi berkursus lagi..dengan niat yang bersih dan suci murni partners in crime kali ini Kak Zu, Kak Horatio Habsah, Cik Anes dan Cik Ain.

    dan Midnight Bazaar Setapak. 

    eh...kursus ke jalan-jalan?

    Wednesday, September 28, 2011

    wednesday

    hari ni takkan ada entri wordless wednesday ..

     diselubungi kelas dari jam 12- 5.30..terima kasih...majulah sukan untuk negara..hahaha


    p/s: terima kasih google untuk gambar tu

    Tuesday, September 27, 2011

    3 bulan 2 minggu 1 hari

    321...and we still counting the days....


    *thanks google for this bear image

    Monday, September 26, 2011

    Rezeki di hari Isnin

    salam semua...
    thanks for reading my blog..(hoh perasan sungguh ..ada ke orang nak baca)

    dapat panggilan ..diarahkan pergi bursary..ambil cek..owh elaun dah masuk!..teringat sesi rombongan pergi kursus yang lepas dengan cik anis dan cik ain..siap pergi makan kat flaming steamboat setapak. shopping sampai lebam (tapak kaki laa) kat downtown setapak .kursus la sangat kan..haishhh..

    sambil jalan pergi bursary sambil berangan nak masuk terus duit tu dalam tabung. i takde piggy bank yea....bank i bentuk cendawan (kawan best bagi..thanks Im!) dan bentuk silinder (ni beli katkedai dua hengget)...eh melalut sudah...

    back to the story, sampai-sampai saja dekat bursary, miss cantik hulur satu kertas..(err miss tu memang cantik..tapi i selalu lupa nama beliau)..

    dan i dapat satu kertas ...CEK nama dia....


    erkkk takkan nak masukkan this cheque directly into my tabung..huhuhu..maka perlu mencari masa sesuai untuk cash kan cek ni...ermmmmm..

    i am thinking of weekend nak pergi cash kan cek ni... no worries babes..cheque deposit machines are everywhere :P positif..positif.......
    p/s: Alhamdulillah...boleh tambah duit tabungan ^_^


    Thursday, September 22, 2011

    bila kita dekat hati jadi tenang

    Satu perkongsian daripada satu slot di IKIM.fm pagi ini...(sorry for some modification from the exact sentences since i am driving while listening and not writing :P )

    • Kita lebih rasa tenang apabila melihat kereta atau bangunan atau gunung ganang atau sungai (ciptaan manusia vs ciptaan Ilahi). --> tentunya kita tenang apabila melihat alam semulajadi ciptaan Allah SWT. Sesuatu yang Allah ciptakan sangat dekat denganNya. Maka, kita sebenarnya lebih tenang apabila kita menghampirkan diri kita denganNya. Subhanallah, cuba bayangkan logiknya di sini, mendekatkan diri dengan ciptaanNya sahaja sudah tenang, apatah lagi jika kita mendekatkan diri kita kepadaNya.
    • Bila kita melakukan dosa, kita sebenarnya melanggar fitrah diri kita. Apabila melakukan sesuatu kesalahan, kita rasa bersalah. Rasa bersalah membawa kepada menyesal. Dan rasa menyesal ini merupakan salah satu taubat. (betulkan jika saya salah, ini hanya pemahaman saya berlandaskan apa yang saya dengar pagi ini).
    • Kesalahan atau dosa yang jarang dilakukan seumpama racun dalam diri. Namun, apabila kita sudah terbiasa melakukannya racun dirasakan seperti penawar.

    Tuesday, September 20, 2011

    88 this semester

    hye T_T will be teaching 88 students  today..pengsan......... wish me luck

    Saturday, August 20, 2011

    shopping time! ~*

    bekerja di hari sabtu memang menyedihkan..apatah lagi sabtu seminggu sebelum raya..
    untuk menghilangkan rasa sedih itu (konon la sedih kan) my colleague annies ajak menghiburkan hati yang lara..cewahh


    sampai dekat town..jalan sesak luar biasa sekali!!!
    sebelum ke kedai brooch sempat singgah ke nagoya..naik tingkat 3 lagi semata2 nak tunjuk langsir yang sangat2 cumel..(purple white ok!) tapi tak jadi beli sebab tak sesuai dengan saiz tingkap bilik saye T_T sangat sedih..

    cheer up balik bila sampai dekat kedai brooch! belikan brooch untuk sisters2 and mama..
    borong design yang sama untuk ketiga-tiga kakak...selamat berboria yea...:P



    Friday, August 12, 2011

    pesta cuti-cuti sebelum raya

    Alhamdulillah,
    coursework marks telah selesai.. maka perlu melakukan aktiviti yang paling digemari 
    yess...pulun ambil cuti untuk menghabiskan annual leave yang masih berbaki 19 hari... 
    bulan 10 dah dapat cuti baru, maka perlu gigih menghabiskan cuti terutama bila para student squeezing their brain during the week of final examination.. its ok ya student.....i already squeezed my brain all out during the semester to let you understand the course better.

    fakhri dini: hye i am baby dini! (kecik-kecik da pandai posing si dini ni)

     *wahhh cuti ni boleh la 'uli' baby dini...

    Wednesday, August 10, 2011

    oren ke ungu



    * it takes a full day hardwork to realize my dreams ...http://www.emocutez.com

    aisy iman







    *banyak rupanya koleksi gambar niece and nephews dalam handset...

    http://www.emocutez.com

    baby dini lagi


    gambar (tarikh tidak diketahui-dah agak lama baru nak upload) diambil semasa baby dini demam.. now baby dini dah sihat...







    *alala terharu pulak rasanya..."miss, thanks for teaching us- elaine, chin fern and han ying"
    *dapat bunga ni masa suara tengah really husky...my student edmond sempat pesan: " miss, do take care of your voice " http://www.emocutez.com

    for them

    i bought something for my students..and only last night i could spent my time to wrap it all. haha itupun sambil menonton wajah Horatio (CSI:Miami)..http://www.emocutez.com

    p/s: i love the wrapping papers..it cost me only 60 cents each for the lovely design.. lovely wrapping papers will inspire you to wrap faster and nicer than usual...am i right? hahaha this does apply to me http://www.emocutez.com

    Ikan selat melaka



    *maaf..lupa nama pantai...http://www.emocutez.com
    *its actually somewhere in Melaka ....
    *and we went there a month ago ...
    *perhatikan pakcik berbaju biru sedang memilih ikan dengan gigih...mesti beliau ni tauke kedai ikan bakar  ...http://www.emocutez.com

    Wednesday, August 3, 2011

    ehem-ehem ...husky voice

    hehe...ni cerita minggu lepas, tak kisah la kan bila tapi nak cerita juga kat sini

    bermula dengan dua minggu lepas, diserang batuk-batuk..not chesty .pergi klinik dapat ubat tipikal..ubat batuk (kenapa warna kuning ye doktor ubat ni? euwh) dapat dua jenis pil.

    cukup seminggu, ubat habis suara serak pula..(rentetan dari batuk-batuk tadi)..paling parah hari rabu (minggu lepas) betul-betul habis kelas jam 5 suara hilang..tekak terus kering dan perit. hari khamis.. bersemangat pergi kerja seperti biasa cewah ....menjelang jam 12 bercadang untuk membatalkan kelas..(suara memang tak dapat difahami langsung masa ni)...tepat 12 .30 jumpa student dan beritahu..i am sorry i already lost my voice..please complete your tutorial and submit nextweek. pheuwh...

    on friday...yes i admit..i have to consume my sick leave..ala sayang betul nak ambil cuti...
    maka terjadilah cuti 4 hari kerana hari Isnin warga Johor bercuti menyambut 1 Ramadhan...pesta cuti betul kan :P

    hari selasa..alhamdulillah..Allah dah kembalikan nikmat bersuara. masih serak-serak....tapi masih boleh mengajar web programming .. happy  dapat mendera student seperti biasa..i loikeee...^_^ V




    3 Ramadhan 1432

    Salam muslim viewers...ramadhan datang lagi...alhamdulillah masih diberi nafas untuk menghirup udara ramadhan dan merasai keberkatan bulan mulia ini.

    sepantas masa berlalu, hari ini dah 3 ramadhan...
    fadhilat solat tarawikh setakat ini...cepat grab the chance!

    malam 1:
    keluar dosa-dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.

    malam 2:
    diampunkan dosa dosa orang mukmin yang solat terawikh serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman).

    malam 3:
    berseru malaikat di bawah ‘Arasy supaya kami meneruskan solat terawikh terus menerus. `semoga Allah mengampunkan dosa engkau.’

    malam 4:
    memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang orang yang membaca kitab kitab taurat, zabur, injil dan al Quran.

     sumber : sini

    Monday, July 25, 2011

    this is what i am currently working on

    hye all..
    a very good morning!!!!!!!!! whoaaa so excited to start a new day ..hey! its Monday (plus week 12 for this semester already T_T) okay dont distract the mood..

    this is what i am currently working on...creating a blog for my colleague...
    its actually for an event that will be held in the middle of this week...
    since i am still busy with my lectures and tutorial classes...i hope this will be much help ^_^ V
    AND...

    this is my first time to enjoice the graduation show by the Diploma in Apparel students! see you there!
    a lil' bit snap shot   ^_^

    Thursday, July 14, 2011

    rindu pada...


    Rindu Pada …


    My Routine when I step into office:
    Switch on my computer.
    Start the web browser
    Check Gmail, College Mail, eLearning, web gossip
    All of sudden, my memory triggers back to Java.
    It’s a programming language that I used few years behind.

    I download a file of Java notes from the elearning and I read.
    Sighed…
    I shouldn’t leave it behind.
    Should I start all over again? Yes, I should. In a matter of fact, I should to refresh things that already foggy in my mind.
    Deep in my heart, I admit…I love programming…

    p/s: rather than buying PS I Love You (Cecelia Ahern), now I think I should buy Java in Easy Steps…haha :P

    Wednesday, July 13, 2011

    Why i am so happy

    This morning Mr F ask me why I am so happy.
    Its very subjective..
    Mr F: why you look so happy?
    Me: Because i like your new hair style..
    *thats what i answered..and its only one of the reasons*
    Frankly, there are many reasons behind...

    I love the cake made by my M.i.L
    I love to see you every morning
    I am wearing the sandal you choose for me
    and the greatest reason is that : I am so happy and thankful to Allah SWT for allowing me to have another day in my life...to let me always by your side...


    p/s: thanks


    Course v 3.0

    Yes, as it mentioned by the entry title.
    Another course to attend. As usual this will be the good reason to go for ‘raya’ shopping :P yeahh
    Partner of the crime Anes and Ain my colleagues are very good in planning. (Obviously, they’re expert in shopping than me..hehe)
    Since the trip (eay can call it trip meh?) is for 2 days and a half, I have to cancelled most of my class.
    Well, the students so happy when I announce the class cancellation yesterday. (the class is on Friday! So they can go back to their hometown earlier..hurm)
    Class replacement? Its nearly end of the semester. Really don’t know whether I have time to do so. (ala, the students also said like this: none it la miss…)
    Eh..beg tak siap kemas lagi T_T (eleh, rome was not build in a day laaa) eh ada kaitan ke ..haha tibe-tibe je kan..

    Wednesday, June 29, 2011

    The Ring












    Yes, I am wearing the ring
    Its’ the sign of “I am not single
    Yes, I am wearing the ring
    Its’ the sign of “my heart had been stolen
    Yes, I am wearing the ring
    Its’ the sign of “I am getting married soon
    Yes, I am wearing the ring
    Its’ the sign of “Yes, I do and I really mean it
    Yes, I am wearing the ring
    and now…
    I am engaged with you…My Dear...

    p/s: please don’t return my heart…

    “pintaku padamu bintang kirimkan daku sinarmu, moga jadi kencana hiasan kasih di jiwaku,
    pesanku padamu sayang bawalah pulang hatiku, moga kan selamanya engkau bernafas di sisiku”
    -a snippet from Ya Maulai song by Siti Nurhaliza-

    Thursday, June 9, 2011

    Settle

    Berjaya juga habiskan kelas walaupun mata agak mengantuk

    Tapi kesannya, sakit kepala yang teramat sangat. Rasa berat je kepala ni.

    I need rest badly.


     

    Alhamdulillah cuti next week dah approve. ^^ hepi

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails